Polemic…Midnight Lightning

MidnightKauk

Ron Kauk a Midnight Lightning V8, Yosemite

Al començament no hi habia res, tan sols una paret llisa de granit descansant davant del Camp 4 de Yosemite. Durant molts anys, escaladors el van anomenar Columbia boulder, però encara era, senzillament una roca.

L’any 1978, un jove anomenat John “Yabo” Yablonski va imaginar una linia improvable d’escalar a la cara més desplomada del boulder Columbia, i va aconseguir convencer a escaladors del Camp 4 con Ron Kauk i John Bachar que el provessin. Al principi van pensar que estava boig, semblava impossible…però al llarg dels dies, setmanes Kauk i Bachar van aconseguir pujar per les nyapes conectant el que semblava impossible, un moviment rera altre i finalment escalant el que va convertir-se en Midnight Lightning, anomenat així per una cançó de Jimi Hendrix.

600full-midnight-lightning-cover

Després de dos mesos d’esforços Kauk va triomfar sortint per dalt del boulder amb un mantel inimaginable, i posteriorment assolint el canto bó…en aquell moment no va passar “res” però es va succeir alguna cosa significant, Midnight Lightning V8, un somni es va convertir en un dels problemes de boulder més dificils del món.

Intentant fer la segona ascenció Bachar va trencar un canto de la sortida…alguns van pensar que no es tornaría a repetir, però Bachar de seuida va resoldre el nou problema de mantel i va esdevenir la segona persona en encadenar Midhnight Lightning. Els següents 7 anys, Bachar va ser l’únic en escalar el problema, fent-lo a vegades 5 vegades seguides, inclús descalç.

En un moment d’inspiració artística, Bachar va agafar un troç de magnesi i va dibuixar sobre la roca un llamp. Per molts, aquell dibuix es va convertir en un simbol que representava l’esperit de l’escalada al Yosemite. El problema de boulder es va fer molt famós, gent de tot el món el venien a probar, i aquells que l’aconseguien fer baixaven al terra i dibuixaben amb un troç de magnesi el llamp, deixant la seva història al troç de roca i que hauria desaparegut inevitablement degut al temps i les tormentes, restaurant-lo com si d’un fresco italià es tractés…fins a dia d’avui…

Midnight_Lightning_Bolt

EL 31 de març, James Lucas, un escalador de l’escena moderna al Yosemite, va començar a borrar el simbol llegendari durant la nit. Borrar aquella marca va ser més dificil del que es va imaginar i el dia següent encara quedava la forma desibuixada a la paret. Aixi que Lucas va tornar la següent nit i va acabar de borrar el símbol.

lonniekauk

Lonnie Kauk (fill de Ron Kauk) va fer Midnight Lightning (V8) amb 19 anys. Photo by Christian Pondella.

Lucas va publicitar l’acte al seu blog, es van crear debats i foros respecte al fet. Desde fora, intentem analitzar les intencions de Lucas. “Durant 30 anys, amb cada ascenció s’ha anat perdent el significat del llamp, la màgia ha abandonat l’escena” S’ha transformat en una espècie de marca sense sentit? La gent se centra més en aquest icono que en el problema de boulder en si mateix, o la gent que comparteix el seu esperit. En els debats que han sorgit a internet no s’arriba a cap acord.

Aixi  que vaig agafar i trucar a Ron Kauk, que va fer la primera ascenció per saber que n’opinava ell. Kauk va respondre al telèfon i em va contestar molt correctament que estava intentant anar amb bicicleta a escalar i que trobava “curiosa” l’acció de Lucas. Els Rangers del Camp 4 no ho consideren com un graffiti. En realitat, li tenen molt de respecte i saben que representa un emblema de la comunitat.

Kauk va mencionar que habia parlat amb Lucas directament sobre el tema, però que no teníen gaire sentit tots els seus arguments. A vegades tenim la nescessitat de cridar l’atenció, em va dir Kauk. James, segurament va pensar que d’aquesta manera ho faria. Li vaig preguntar Kauk si pensava que el llamp s’havia convertit en una imatge comercial.

“És una connexió amb un temps que no és coemrcialitzable”, va respondre ràpidament. “És molt original. El llamp representa l’esperit d’una història que hem creat. No necessitem una placa o alguna cosa per recordar-ho. Ja teníem el nostre llamp “.

Interessant quan Kauk va comparar l’imatge amb una obra d’art antic, dient “és un petroglyph i un icona d’aquell moment, representa la llibertat. No intentavem vendre res.”  Lucas, li va semblar que aquella imatge s’havia tornat ngeativa i que distorsionava el significat original per ell.

El llamp és una part de d’història, i no perjudica a l’entorn natural de cap manera, va dir Lynn Hill, qui va fer la primera ascenció femenina l’any 1998. Potser James va pensar que no era gaire estètic, però això no li dona pas el dret d’alterar l’història.

Parlant amb Kurt Smith—que va fer la 4ª ascenció—vaig rebre una opinió similar “ Havent escalat el problema vàries vegades, he tingut molts bons records al voltat d’aquella imatge, és un icono històric per mi.”

Tothom amb qui he parlat té el convenciment que aquesta imatge té un significat màgic, aixi que vaig decidir preguntar-li a Lucas el perquè va decidir borrar la imatge. Desafortunadament, encara que va respondre, Lucas va refusar ser questionat.

Per Lucas, Midnight Lightning és un símbol que s’ha convertit en negatiu similar a una marca registrada o logotip comercial. Però per altres, representa un moment en el temps, quan l’impossible va ser assolit com un flash d’un llampec, i es va convertir en el simbol del boulder arreu del món.

El símbol va tornar a apareixer al cap d’unes setmanes, segurament dibuixat per algún escalador anònim.

Rock & Ice, English text by Chris Parker : http://www.rockandice.com/lates-news/tnb-erasing-the-magic-of-midnight-lightning?page=1

Blog de James Lucas, autor del conflicte: http://jamesclucas.blogspot.com.es/2013/04/yosemite-bolt-wars_26.html

3 Respuestas a “Polemic…Midnight Lightning

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s