EQUIPAR UNA VIA: PART 2

portada

Si és la primera vegada que equipes, t’aconsello que vagis amb algú amb experiència per apendre totes les tècniques i fer la feina ben feta. Aquest text NO és un manual, només intento explicar la manera en que jo equipo…sempre hi hauràn millors i pitjors tècniques i aquí les podeu compartir!

equipant a montserrat

Netejant la línia. Montserrat

El primer que s’ha de fer és localitzar el sector on vols equipar. Aquest és el punt clau, trobar un sector amb bona qualitat de roca, accesible, sense restriccions per situar-se en un parc natural o terreny privat, que no estigui ja equipat i si pot ser a prop de la carretera…NO és fàcil!

Sempre hem de pensar en qui pot afectar el nostre equipament, informar-lo i respectar-lo! Si es troba en un Parc Natural, haurieu de contactar amb l’òrgan regulador d’aquest, si és un terreny privat amb el seu propietari…i si és una zona ja existent, jo sempre pregunto als equipadors i/o locals.

prohibido_paso

Un cop tenim la zona que volem equipar, buscarem la manera d’arribar-hi: On aparcar, traçar un cami…aqui pot ser que us toqui avançar per una selva si es tracta d’una zona nova. La roba per fer aquesta labor, és aconsellable que sigui ben tapada (maniga llarga,pantalons llargs i si teniu guants no us sobraran…) si no voleu quedar esgarrinxats de dalt a baix! Prepareu les atxes i a obrir cami!

accès sector

Parking i cami d’accès obert per una nou sector. Montserrat

A peu de via toca una de les parts més maques, visualitzar la línea, imaginar el traçat, deixar còrrer la teva imaginació per les parets i desxifrar les línies més lògiques.Posteriorment, ja aniran apareixent per si soles altres que ni habies imaginat.

Quan tinguem clar la via que anem a equipar, intentarem situar mentalment on acabaría i agafarem un punt de referència a la cima per saber on hem de despenjar-nos i no anar a parar a 50 metres de la linia.

Ara toca pujar al cim i buscar la manera de despenjar-se per col·locar la reunió de la via. Ens podem despenjar d’un arbre si es dóna el cas que n’hi han, o bé preparar una reunió amb parabolts. En ambdòs casos cal assegurar-se que la reunió aguanta i és segura.

Si fem una reunió en un arbre, assegurem-nos que estigui viu (ja que un arbre mort pot estar podrit per dins i trencar-se), tingui una subjecció en un terreny estable i sòlid i el seu diàmetre sigui suficient per aguantar el nostre pes i de tot l’equipament. En el cas de no disposar de cap arbre, buscarem una roca, comprovarem que sigui sòlida com us explicarem a continuació i col·locarem 2 parabolts units per una cadena/cordino. Avall!

equipant2

Cordes fixes per diferents vies. Peforant la roca. Montserrat

Preparació del Material:

Abans de pujar, ens hem d’assegurar que tinguem tot el material, ja que una vegada a dalt si ens deixem alguna cosa, perdrem molt de temps i energia en anar a buscar-ho. Prepararem les xapes amb els parabolts, repassem que tinguem tot el material i eines nescessàries,  colocarem la broca al taladro i ens lliguem tot el material al cos amb cordinos, ja que treballant en altura és molt fàcil que ens caiguin coses… Amunt!

xavi equipant

SensePell equipant un pepino a Montserrat.

La Reunió:

Si equipem per dalt, el primer element que colocarem serà la reunió. Per això hem de buscar un lloc on acabar la via, que sigui lògica pel traçat de la linia.

Un cop localitzada la zona on volem instal·lar la reunió, primer de tot, hem de comprobar la qualitat de la roca. És molt important assegurar-nos que sigui roca sòlida, lluny de llastres, fisures, blocs etc…també mirarem la solidesa colpejant amb el martell i comprovant que soni dens, no buit.

La superfície ha se ser el més plana possible, així la xapa del parabolt quedarà correctament colocada i treballarà amb la seva màxima eficiència. Quan colpejo amb el martell per comprobar la qualitat de la roca, aprofito i trenco les punxetes/rugositats que té la roca per deixar la superfície el més plana possible.

martell

Comprovant i netejant la roca. Preparant-la per colocar un parabolt.

Hem de pensar que els parabolts d’una reunió han de mantenir una distància mínima de 20-30cm entre si, així que s’ha de comprobar bé tota la superfície i tenir en compte que arribi la cadena abans de fer els forats. Jo ho comprovo abans de foradar. La posició correcte que permet treballar amb la màxima eficiència als anclatges sería la que apareix a la imatge inferior. Tenim molts tipus de cadenes, amb argolla, mosquetó per despenjar-se, simples etc…això ja va a gustos i butxaques.

reunió

Reunió de dos parabolts amb cadena i argolla.

A continuació un breu video on es pot veure SensePell colocant un parabolt.

Perforació:

El forat ha de ser del mateix diàmetre (mètrica) i profunditat (llargada) que el parabolt. Per aconseguir-ho mirarem primer la llargada del parabolt i comprovarem fins on hem d’entrar la broca. Podem fer una marca a la broca, fer-ho amb una espècie de metro que porten incorporat alguns trepants o a ull, però és important no passar-nos ni quedar-nos curts.

El forat ha de ser perpendicular a la paret, d’aquesta manera el parabolt treballarà correctament.

Si la via és desplomada ens suposarà un esforç extra ja que ens anirem allunyant de la paret a mesura que baixem…per això utilitzarem ganxos o hooks per apropar-nos.

ganxo hook

Ungla que ens permet apropar-nos a la paret en vies desplomades.

isaac_equipant

BrrrrrrrrrBrrrrrrrrr….Curtdepell equipant una via a montserrat nord.

Un cop tenim el forat fet, procedirem a netejar-lo treient tota la pols que s’ha generat amb un “bufador”… Jo utilitzo un tub de plàstic que introdueixo pel forat i bufo fins que queda net. Quan no tenim cap element específic a mà  també funciona bufar directament pel forat, ara..quedarem amb la boca plena de terra.

Seguidament, treiem els parabolts amb xapa que ja tenim preparats i l’introduim pel forat. Ara, amb el martell introduim el parabolt fins que quedi fora la femella.

La xapa s’ha de colocar de manera que caigui en la seva posició natural, com podeu veure a la imatge, no de costat…

collant_xapa

Collant el parabolt.

Amb la clau allen, apretem la rosca ben fort però sense passar-se o es podría trencar el sistema d’expansió! No s’apreta fins que no pots més…

xapa parabolt

Xapa colocada.

Aquest procediment el repetirem tantes vegades com xapes creiem nescessàries col·locar. Teniu en compte això si, mantenir unes distàncies correctes entre xapa i xapa (això ja va a gustos…jeje) que no siguin perilloses per la integritat física… Les xapes intentarem colocar sempre en punts còmodes per xapar sempre que sigui possible.

La primera xapa, normalment la col·locarem una mica més alta i la segona més propera, per evitar picar terra en cas de caiguda en els primers metres d’escalada. Aquí ja…sentit comú!

Anys enrera es van picar i sikar molts cantos en vies que no feia falta, siusplau tingueu una mica de ètica i respecte per la roca…que de roca en tenim molta, no fem destrosses!

A equipar! i encadenar!

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s