La corda d’escalada, evolució

evolucio_thumb

A principis de 1900, el material d’escalada era poc fiable i el lema predominant era “no caure” tant pel bé del que obria la via com per l’assegurador, que ja podía anclar-se bé… Durant els últims cincuanta anys, la tecnología ha evolucionat de tal manera, que ha trasnformat la mentalitat dels escaladors, actualment no només acceptem les caigudes de primer, sinò que ja les esperem. I doncs, què ha canviat tant radicalment des d’aleshores?

Lunch-Ledge-Historic

1933, first ascent of Lunch Ledge. Yosemite

Les cordes d’escalada modernes van començar a ser fabricades en nylon entre la dècada del 1950-60 cosa que va reemplaçar les de fibres naturals. Tenen l’aventatge de ser més lleugeres i més resistents que les seves antecessores, tenen una major força d’absorció, cosa que permet reduir l’estres del material i l’escalador respecte a les de fibra natural.

Goldline-rope-136x150-1

Corda  Goldline

Les primeres cordes de nylon “Goldline” van ser utilitzades durant la dècada de 1960-70. Eren unes cordes trenades, construïdes per tres linies de filaments. Eren més resistents i lleugeres que les cordes anteriors, però tenien moltes mancances i problemes encara. Per exemple, no tenien funda i es desgastaven molt ràpidament, degut a la seva construcció es feien molts bucles i no eren dinàmiques, provocant forts impactes per l’escalador i el material.

Aquests problemes van ser solucionats a finals dels anys 70, inclús millorant-ne molts dels seus aspectes com la duresa, durabilitat, l’absorció d’impactes etc. quan van començar a fabricar-se les cordes kernmantle, que són amb les que actualment escalem.

Consten d’una ànima (kern) de fibres trenades i una funda de protecció (mantle). L’ànima ofereix la resistència principal de la corda, un (70-80%) mentre que la funda protegeix l’ànima i li dona el tacte a la corda.

anima

Les fibres de polimer de la corda ofereixen una resistència molt elevada en el seu eix longitudinal, però una molt més baixa en l’horitzontal. Aquesta és l’explicació del perquè les cordes degut a doblegar-se i torçar-se perden molta resistència.

Per l’escalada, una corda que sense cap tipus de plec ofereix una resistència de 2300kg, mentre que amb un nus com el vuit o similars ofereix una resistència de 1800Kg…suficient per a molts de nosaltres…jeje.

falling+climber+1

Caiguda d’escalada esportiva

L’ànima està construïda per un conjunt de fibres de nylon trenades, estabilitzades tèrmicament. Les fibres son trenades en dues direccions, S i Z, oferint més resistència, elonació i equilibri evitant que l’escalador comenci a donar voltes quan es quedi penjant en suspensió de la corda. Molt important…

S-and-Z

Actualment les cordes ofereixen tractaments “extra” com la resistència a l’aigua (dry cover), bicolor entre d’altres.

dry-cover-ghpc

La funda, a part de ser l’element extern i atractiu té un paper molt important ja que protegeix l’ànima de la corda. Podem trobar diferents partons de construcció, 2×2 o 1×2 que ofereixen diferents prestacions. El primer patró més rígid i el segon més flexible i impermeable però no frena tant bé la corda.

2-over-2-sheath-2-120x150

2×2

1-over-2-sheath-139x150

1×2

Alhora d’escollir una corda hem de tenir molt clar per l’activitat que l’utilitzarem (clàssica,esportiva,rocòdrom…) i hem de valorar aspectes com la duresa, el diàmetre, la llargada, el pes etc. A partir d’aqui trobarem molta oferta que s’adecuarà a les nostres nescessitats. A continuació una taula clàssica amb les especificacions d’una corda per escalada esportiva d’alt rendiment.

sterling specs

Mantingueu la corda neta, i reviseu-la periòdicament. Si trobeu algún tipus de desgast o deteriorament en la funda podeu tallar el tram de corda afectat i continuar utilitzant-la.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s