Equipar una via: Material (part 1)

En aquest primer post us exposo el material nescessari per equipar una via esportiva i al següent un petit tutorial pràctic.

Trepant percutor de bateria o gasolina: Es diferencien bàsicament amb els altres ja que tenen la capacitat de realitzar un moviment endavant i endarrera (percutar) que permet fer forats sobre superfícies molt dures com la roca.

Existeixen a Gasolina i amb Bateries. Les diferències bàsiques són la potència, les hores de treball i el pes. Un de gasolina té un pes molt superior 6Kg, però més potència i durada. Per exemple amb un dipòsit podrem colocar uns 75 parabolts.  Per altra banda, un de bateria guanyem en comoditat, ja que el seu pes es molt inferior 3Kg, però perdem en autonomía…encara que amb les bateries que hi han ara, en tindrem mes que de sobres podent colocar-ne uns 10 per bateria aproximadament, depenent de la duresa de la roca.

De marques i models n’hi ha molts…jo utilitzo un Bosch a bateria de 36v i va de maravella!

Broca: Broques amb sitema SDS que permeten la percussió i del diàmetre del parabolt.

Martell: Existeixen martells especials per a roca, però això ja va a gustos. Funcionen bé els que tenen una banda plana i l’altre en punxa. La banda plana per colpejar el parabolt i la punxeguda per sanejar la roca.També es pot utilitzar una pota de cabra per arrancar llastres…

Yumar o ascent: Aparell bloquejador que permet correr la corda amunt i no avall, utilitzat per ascendre per cordes fixes. Antigament s’utilitzaven nusos com el prusik o machad. Normalment quan equipem un sector o vàries vies, deixarem una corda fixa penjant del cim, aixi la propera vegada que tornem a equipar no haurem de caminar fins dalt i despenjar-nos. Senzillament utilitzarem el yumar per pujar fins on nescessitem.

Clau fixe: Nescessària per a fixar els parabolts.

Bufador: Tub de plàstic flexible d’un diàmetre inferior al forat del parabolt. Ideal per netejar la pols i les restes de pedres de la perforació. Podeu utilitzar una “palleta” de begudes si no disposeu d’altre cosa.

Cordes: Jo utilitzo cordes d’escalada velles, encara que aniría millor una d’estàtica, ja que en les maniobres d’ascenció, en la corda dinàmica sempre costa més. Podeu utilitzar una corda per vosaltres i una altra per penjar el material. Vigileu amb les pedres que cauen al netejar la paret, us poden tallar la corda al impactar amb el terra.

Cal dur cordinos per subjectar tots els instruments i evitar que caiguin al terra.

Mecanisme de subjecció: Abans d’escollir el sitema de subjecció hem de tenir en compte el tipus de roca. En roques dures és aconsellable utilitzar parabolts i en roques tobes químics. Jo utilitzo parabolts i és el que us ensenyaré a utilitzar. El parabolt és un cargol d’expansió automàtica que treballa per presió sobre la roca. Existeixen diferents tamanys i materials, però normalment son d’àcer inoxidable, M10X90 (mètrica 10 i 90 mm de llarg) i expansió simple. En podem trobar de més curts, més llargs, amb doble expansió, amb aliatges de zinc etc… ofereixen aproximadament una resistència de 15,2KN a l’extracció i de 23KN al trencament.

L’altre peça del sistema és la xapa, la part externa del sistema d’ancoratge, on col·locarem la cinta. Poden ser de diferents materials i acabats, mimètiques, daurades, i del diàmetre adequat al nostre parabolt.

Ganxo o Hook: Com el seu nom indica és un ganxo disponible en diferents mides i gruixos, i va molt bé per anclar-se a la paret, sobretot si la via que estem equipant desploma i per tant al baixar ens anirem allunyant de la paret.

Mosquetons: Utilitzarem mosquetons de seguretat per a les reunions i cintes o mosquetons estàndards per anar baixant per la via i no allunyar-nos de la paret.

Ulleres i casc: Elements de seguretat que sempre van bé. El casc ens pot evitar ser colpejats per la caiguda d’una pedra i les ulleres van molt bé per prevevenir l’entrada de pedres als ulls alhora de colpejar o perforar la roca.

Tisores de podar, arada: Eines de jardineria i del camp son idònies per obrir camins, arreclar peus de via etc.

Ara que ja tenim clar tot el material que nescessitarem, estigueu atents al proper post on faré un pas a pas documentat amb imatges de com equipar una via! Fins aviat! BrrrrrrrrBrrrrrrrrBrrrrrrrrBrrrrrrrr…

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s